Durian disease

3 langkah utama asas dalam penjagaan tanaman …

A   Jaga pH tanah sekitar 6.0 ~ 7.0

phPH tanah mempunyai pengaruh yang besar terhadap tanaman kerana mempengaruhi hampir setiap aspek pengambilan nutrien olehnya. Dalam tanaman tanah asid menghadapi tiga ketoksikan utama, Al3+, Mn2+, Fe2+ dan H+, yang menghalang pertumbuhan tanaman. al toxicity 1Sekiranya, pH tanah yang rendah tidak diperbaiki mengikut kesesuaian tumbuhan, semakin rendah pHnya, maka semakin tingginya Al ketoksikan. al toxicity 2

Di mana-mana tanah berasid Al ketoksikan adalah batasan utama dalam pertumbuhan tanaman. Gejala kekurangan P berlaku kerana metabolisme P yang didelokasikan oleh Al. Pada pH rendah, tanah memiliki lebih banyak aluminium dalam larutan tanah, yang membentuk ikatan yang sangat kuat dengan fosfat. Faktanya, tanah mengikat dua kali jumlah fosfor dalam kondisi asam. 

Juga P dikunci oleh Fe di kebanyakan tanah berasid. Seterusnya perkembangan akar terbantut.

Al toxicity

B  Menjaga struktur tanah dengan mikrooganisme yang baik seperti Trichoderma atau Bacillus Subtilis ( Plant Growth-Promoting Microbes = PGPM ).

Diapositive2

Mikrob yang mempromosikan pertumbuhan tumbuhan (PGPM) adalah sekumpulan bakteria dan kulat yang berperanan penting dalam promosi pertumbuhan tanaman dan pengurusan penyakit. Spesies Azotobacter, Trichoderma, Bacillus dan Pseudomonas banyak digunakan untuk promosi pertumbuhan dan pengurusan penyakit banyak tanaman tanaman sehingga menawarkan pendekatan hijau yang ramah lingkungan. PGPM ini mempunyai kemampuan meningkatkan daya hidup tanaman dengan mengeluarkan pelbagai jenis metabolit yang mendorong pertumbuhan (vitamin, asid amino, dan hormon pertumbuhan) di rizosfera. Begitu juga mereka bertindak sebagai agen biokontrol dan digunakan untuk pengelolaan banyak penyakit tanaman dan diketahui menghasilkan antibiotik, siderophores, hidrogen sianida, enzim hidrolitik dan juga dengan cara antibiosis. Oleh itu, PGPM ini diformulasikan dan digunakan sebagai agen biokontrol, bioinokulan, dan biofertilizer untuk promosi pertumbuhan tanaman dan penindasan penyakit. Akhirnya, pendekatan biologi yang selamat dan mesra alam.

absorptionthe-influence-of-soil-ph-on-phosphate--availabilitySebagai contoh, Bacillus Megaterium boleh digunakan sebagai mikrob pelarut fosfat. Manakala, Bacillus Mucilaginosus boleh digunakan sebagai mikrob pelarut kalium.

C  Menguatkan daya ketahanan pokok seperti Fosfit atau Chitosan

Tumbuhan tidak mempunyai sistem kekebalan tubuh seperti “sel darah putih” dan tidak dapat menghasilkan “antibodi” seperti manusia atau haiwan lain untuk melawan patogen yang menyerang. Namun, tumbuhan juga mempunyai struktur khas dan sistem pertahanan biokimia untuk melawan patogen yang menyerang. Apabila objek asing menyerang (luka, gigitan serangga, dan kuman), metropolis kilang mengaktifkan sistem pertahanan biokimia (sistem pertahanan biokimia) untuk mensintesis bahan anti-patogen untuk membendung dan menghilangkan kuman. Pengunaan Asid fosforus (Fosfit) mempunyai kesan pertahanan secara tidak langsung yang mendorong tanaman meningkatkan daya tahan penyakit, mempercepat pengeluaran dan pengumpulan pertahanan tumbuhan, sebatian fenolik, atau bahan tahan penyakit lain. Seterusnya menaikan imunisasi ketahanan pokok terhadap penyakit.

亞磷酸 Nota tambahan .. ( Penggunaan baja yang betul )

Nitrogen memainkan peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan dan pengembangan tanaman, pembentukan hasil dan kualiti. Dari perspektif pemakanan, tanaman terutamanya menyerap dua jenis sumber nitrogen mineral dalam proses pertumbuhan dan pengembangan, iaitu nitrogen ammonium (NH4+) dan nitrogen nitrat (NO3-). Akan tetapi itu, apabila kepekatan NH4+ terlalu tinggi, ia dapat menghalang pertumbuhan kebanyakan tanaman. Kajian terbaru mendapati bahawa pengumpulan NH4+ yang berlebihan dianggap sebagai faktor kepupusan spesies tumbuhan dalam pelbagai ekosistem. Oleh itu, penggunaan pupuk memerlukan pemilihan nisbah NH4 / NO3 yang lebih rendah, terutamanya, berjinak dengan durianMusang King“.

.

.

Jenis penyakit pokok durian …

pest and disease.

.

Kajian menunjukan racun kulat mempunyai kesan sampingan negatif keatas pertumbuhan pokok. Jadi, jangan bantai racun kulat sesuka hati, ya.

kulatTahu kah anda, racun kulat apa yang sebaliknya dapat mendorong pertumbuhan tanaman ??

.

.

Racun Kulat … Rujuk kepada Bahan Perawis, jangan tengok jenama. Sebab, setiap kedai jual jenama yang berbeza

fungicide

pusingan kulat